Kahvakuula

Kahvakuulaurheilu

Kahvakuulaurheilussa kyse on painonnostoon verrattavasta suorituksesta, jossa kahvakuulaa/kuulia nostetaan 10minuutin ajan hyväksyttävällä tekniikalla mahdollisimman monta hyväksyttyä toistoa saavuttaen. Kilpailuvälineen tulee olla seuraavanlaiset: kuulan korkeus maasta 280mm, kuulapallon halkaisija 210mm sekä kuulan kahvan halkaisija 35mm. Eri kuulien värit vaihtelevat merkistä riippuen, mutta mitat ja paino ovat ehdottoman tarkkoja.

Kahvakuulaa voidaan käyttää myös hyvin tehokkaaseen fitness/crossfit tyyppiseen harjoitteluun, tällöin puhekielessä puhutaan kahvakuolailusta taikka toiminnallisesta kahvakuulasta. Toiminnallisessa kuulassa on olemassa satoja ellei tuhansia eri liikevariaatioita, joita voi suorittaa niin kotona olohuoneessa kuin salilla treenatessa.

Kilpailulajeja ovat:

Työntö (JERK/OAJ) Työntö lähtee alkuasennosta, jossa nostajalla on kuula/kuulat rinnanpäällä räkkiasennossa, jalat suoristuneina. Kuula(t) nostetaan suorille käsille siten, että käsivarsien tulee lukittua ennen kuin polvet suoristuvat allemenon jälkeen uudelleen. Yläasennosta kuula(t) lasketaan takaisin rinnalle ja pysäytyksen jälkeen saa tehdä uuden toiston. Toisto lasketaan aina, kun kuulat ovat ylhäällä valmisasennossa ja kun kyseinen asento on saavutettu asiaankuuluvine pysäytyksine ja lukituksineen. Yleisesti miehet nostavat yhtä aikaa kahdella kuulalla JERK ja naiset yhdellä kuulalla maksimissaan kerran kättä vaihtaen OAJ (ole armo Jere), mutta osa naisista kilpailee jo miesten tapaan kahdella kuulalla

Long cycle (LC/OALC) Liikkeeseen kuuluu rinnalle veto ja työntö. Kuula(t) nostetaan maasta rinnalle ja tämän jälkeen tehdään työntö. Jokaisen työnnön välissä kuula(t) heilautetaan alas jalkojen väliin ja jatkuvalla liikkeellä nostetaan rinnalle, työnnän alkuasentoon. Rinnalle vedon jälkeen suoritetaan uusi työntö. Toisto lasketaan aina, kun kuulat ovat ylhäällä valmisasennossa ja kun kyseinen asento on saavutettu asiaankuuluvine pysäytyksine ja lukituksineen. Yleisesti miehet nostavat yhtä aikaa kahdella kuulalla LC ja naiset yhdellä kuulalla maksimissaan kerran kättä vaihtaen OALC (ole armo long cycle), mutta osa naisista kilpailee jo miesten tapaan kahdella kuulalla.

Tempaus (SNACH) Kilpailijan on temmattava yhtäjaksoisella liikkeellä kuula jalkojen välistä ylös valmisasentoon, jolloin käsivarsi lukittuu suoraksi. Suorituksessa liikkeen on oltava yhtäjaksoista lukuun ottamatta ylhäällä tapahduttavaa sääntöjen mukaista lukitusta, kuulaa ei saa lepuuttaa rinnalla eikä roikottaen. Tässä lajissa niin miehet, kuin naisetkin tekevät suorituksen yhdellä kuulalla, maksimissaan kerran kättä vaihtaen.

Advertisement